| | Utile

Aparatele Dentare-Tipuri de Aparate Dentare si Despre Acestea

Ce sunt aparatele dentare?

Ortodonția este o ramură a medicinei dentare ce tratează cu ajutorul aparatelor dentare diferite afecțiuni de poziție ale dinților cum ar fi: înghesuiri dentare, spațieri, dinți ectopici, asimetrii datorate de multe ori unor extracții dentare la varste fragede, mușcătură incorectă.

Deasemenea, aparatul dentar se recomandă a fi utilizat în anumite cazuri înaintea unor tratamente protetice pentru a facilita realizarea acestora în condiții corecte și cu sacrificare minimă de țesut dentar.

Drept urmare, aparatele dentare nu se adresează numai copiilor și adolescenților. Persoane de orice varstă se pot bucura de un zâmbet armonios și o mușcătură corectă în urma unui tratament ortodontic.

Printre beneficiile unui tratament ortodontic, pe lângă dinți frumos aliniați se numără și:

  • • Reducerea riscului de carie (mai ales în cazul înghesuirilor dentare unde nu se poate realiza o igienă corectă)
  • • Reducerea riscului de boală parodontală
  • • Îmbunătățirea aspectului facial
  • • Rezolvarea sau prevenirea problemelor de la nivelul articulației mandibulare

Ce tipuri de aparate dentare exista?

Tratamentele ortodontice au evoluat odată cu trecerea timpului, iar astăzi există o gamă variată de dispozitive ortodontice pe care medicul specialist le poate utiliza pentru un tratament cât mai confortabil și eficient.

Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile

Acest tip de aparat este utilizat în special la copiii cu afecțiuni ușoare, dar și în cazul afecțiunilor mai grave până la apariția tuturor dinților definitivi, urmând apoi a se finaliza tratamentul cu un aparat fix.

Aceste aparate se pot scoate pentru a fi igienizate, sunt ușor de purtat, iar spre marea bucurie a copiilor ele pot fi personalizate la cerere cu diferite culori sau imagini.

Aparate dentare microfunctionale

Aparatele dentare miofunctionale

Acest tip de aparat este un aparat mobil care se adresează copiilor. El este un fel de gutieră alcătuită din silicon și prezintă căte un șanț pentru arcada superioară și pentru cea inferioară. Aceste șanțuri îndreaptă dinții incorect poziționați și îi ghidează pe cei care sunt în erupție.

Prin purtarea corectă se poate regla tonusul muscular al mușchilor insuficient dezvoltați și se stimulează exercitarea unor funcții corecte de respirație si deglutiție.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe

Acest tip de aparate este cel mai des întâlnit, dar și cel mai eficient. El este montat de medicul ortodont și se îndepartează numai la sfârșitul tratamentului tot de către medic.

Un aparat fix are ca și elemente principale brackeții care se cimentează pe fiecare dinte și un arc (sârma) ce se prinde de brackeți cu ajutorul unor module (elastice). Aceste elastice pot avea diverse culori, în funcție de preferințele pacientului.

Cel mai frecvent tip de bracket utilizat in ortodonție este realizat din metal dar există și variante din alte tipuri de materiale fizionomice destinate persoanelor care iși doresc un aparat dentar discret (brackeți transparenți sau intr-o culoare cât mai apropiată de cea a dinților).

Alignere (Gutiere)

Alignere (gutiere)

Alignerele sunt o alternativă comodă și estetică a aparatelor fixe. Tratamentul constă în purtarea succesivă a mai multor seturi de gutiere realizate din material transparent. Acestea se pretează însă doar cazurilor ușoare care nu necesită modificări ample de poziție și au deasemenea un preț ridicat.

Vino la o consultație!

În cadrul clinicii RBdental, medicul specialist îți va explica pe larg care sunt necesitățile tale de tratament, ce tip de aparat dentar ți se potrivește și va supraveghea atent evoluția tratamentului tau spre un zâmbet de invidiat.

Distribuie și tu acest articolLasă un comentariu: